Valiokunnat ovat Kiipeilyliiton perustamia vapaaehtoisista ja asiantuntijoista koostettuja työryhmiä, jotka ylläpitävät ja kehittävät oman alueensa toimintaa. Kiipeilyliiton valiokuntina toimivat
Valiokuntiin etsitään toiminnan kehittämiseen sitoutuvia henkilöitä. Ota yhteyttä valiokuntaan mikäli haluat mukaan.
Access
Access-valiokunta kehittää ja ylläpitää ulkokiipeilypaikkojen (köysikiipeily ja boulder) vapaan kiipeilyharrastuksen edellytyksiä, lupa-asioita ja turvallisuutta. Valiokunta tekee ennaltaehkäisevää toimintaa ongelmien ja ristiriitojen välttämiseksi ja auttaa jäsenseuroja ongelmien selvittämisessä. Valiokunta kouluttaa seuroihin kiipeilyreittien tekijöitä ja antaa tukea seurojen access-vastaaville.
Valiokunta tukee toiminnallaan sekä jäsenseuroja että muita kallioiden lupa-asioita hoitavia kiipeilijöitä. Kiipeilyliiton Access-valiokunta on asiantuntijaryhmä, johon jäsenet kutsutaan osaamisen ja valiokunnan toiminnan tarpeen perusteella. Vapaaehtoispohjaisesti toimiva ryhmä työskentelee jäsenseurojen tukena parantaen vapaan kiipeilyn edellytyksiä ja edistäen yhteistyötä eri tahojen kanssa. Mahdollisia ongelmia jotka estävät maamme kallioilla tapahtuvaa vapaata kiipeilyä pyritään ennalta ehkäisemään ja ratkaisemaan ensisijaisesti paikallisesti.
Ota yhteyttä valiokuntaan: access@climbing.fi
Nuoriso
Nuorisovaliokunta vastaa nuorten harrastuskiipeilystä ja sen päätehtävänä on junnutoiminnan kehittämisen tukeminen jäsenseuroissa, kiipeilyn junnuohjaajakoulutuksen järjestäminen ja kehittäminen sekä̈ yhteisten leirien järjestäminen Suomessa ja niihin osallistuminen muissa pohjoismaissa. NUVA auttaa ja auditoi seurojen Tähtiseura-statuksen hakemista lasten ja nuorten liikunnan osalta.
Nuorisovaliokunta toimii yhteistyössä jäsenseurojen kanssa kehittämään seuroissa lasten ja nuorten kiipeilytoimintaa. Nuva:n tärkeimmät tehtävät ovat ohjatun lasten ja nuorten kiipeilytoiminnan aloittamisen, tukeminen ja kehittäminen Kiipeilyliiton jäsenseuroissa.
Ota yhteyttä Nuorisovaliokuntaan: nuoriso@climbing.fi
Koulutus
Koulutusvaliokunta vastaa turvallisuuteen liittyvästä koulutuksesta Suomessa. Koulutusvaliokunnalla on oma koulutusjärjestelmä, joka on muotoiltu suomalaisen kiipeilyn tarpeisiin. Kiipeilyliitto ja koulutusvaliokunta järjestää kaiken ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen maassamme ja määrittelee sisällöt peruskursseihin. Koulutusvaliokunnan toiminta nivoutuu läheisesti kaikkiin Kiipeilyliiton toiminnan osa-alueisiin.
Koulutusvaliokunta ylläpitää ja kehittää Kiipeilyliiton koulutusjärjestelmää sekä järjestää ohjaajakursseja ja -kokeita. Järjestelmän linjojen kehittäminen vastaamaan kiipeilyn harrastajien ja lajiyhteisön tarpeita on valiokunnan keskeinen päämäärä.
Koulutusjärjestelmä jakaantuu kahteen päälinjaan:
- Lajin harrastajille suunnattuihin kiipeilykursseihin, joita pitävät seurat ja kaupalliset hallit
- Kiipeilyseuroissa ja kiipeilykeskuksilla kouluttajina/ohjaajina toimiville tarkoitettuun kouluttajakoulutukseen, joita pitävät liiton kouluttajat
Ohjaajakurssien ja ohjaajien auktorisointikokeiden järjestäminen on tärkeä osa KOVAn toimintaa. Toiminnan tavoitteena on varmistaa turvallinen ja laadukas ohjaajataso.
Harrastajille suunnattujen kiipeilykurssien järjestäminen ei kuulu KOVAn toimenkuvaan, niitä järjestävät Kiipeilyliiton jäsenseurat sekä kaupalliset toimijat joiden ohjaajien/kouluttajien tulisi olla Kiipeilyliiton kouluttamia.
Ota yhteyttä Koulutusvaliokuntaan: koulutus@climbing.fi
Kilpailu
Kilpailuvaliokunta vastaa kilpailutoiminnasta Suomessa ja maajoukkuetoiminnasta ulkomailla. Valiokunta vastaa nuorten ja aikuisten toiminnan suunnittelusta ja organisoimisesta. Sen tehtävänä on myös kilpailujen järjestämisen organisointi sekä yhdessä hallituksen ja toimiston kanssa yhteydenpito kansainvälisiin kattojärjestöihin IFSC:iin ja UIAA:han.
Kilpailuvaliokunnan (KIVA) tavoitteena on kansallisen kilpailutoiminnan tason parantaminen sekä kilpailijoiden valmistaminen ja tukeminen liittyen kansainvälisiin kilpailuihin.
Kiipeilyliitto tukee kilpailujen järjestäjiä sekä rahallisella tuella että järjestämällä kilpailuihin kilpailuvaliokunnan työn muodossa esim. tuomaroinnin ja pisteenlaskun. Kilpailuvaliokunta etsii ja hyväksyy seuraavan vuoden arvokilpailujen järjestäjät, mielellään kiipeilyhalleja, joissa toimii Kiipeilyliiton jäsenseura.
Kilpailuvaliokunnan tekemä kilpailun järjestäjän opas on tärkeä työkalu erityisesti uudelle kilpailun järjestäjälle.
Ota yhteyttä Kilpailuvaliokuntaan: kilpakiipeily@gmail.com
Skimo eli Ski mountaineering
Skimo-valiokunta vastaa lajin kansainvälisestä toiminnasta ja kilpailujärjestelmästä Suomessa. Valiokunta hoitaa yhteyksiä Ski Mountaineeringin kansainväliseen kattojärjestöön IFSM:iin.
Kiipeilyliitto on valittu 20.10.2022 Suomen edustajaksi ja jäseneksi kansainväliseen International Ski Mountaineering Federation (ISMF) -järjestöön. Kiipeilyliitto vastaa kansainvälisestä toiminnasta ja kilpailujärjestelmästä Suomessa.
Ski Mountaineering on olympialaji vuoden 2026 talviolympialaisissa. Suomen Kiipeilyliitto käynnistää kehittämisohjelman lajin kehittämiseksi ja harrastuspohjan laajentamiseksi Suomessa. Kiipeilyliiton jäsenseuroissa on jo tällä hetkellä mukana paljon Ski Mountaineeringing harrastajia. Laji soveltuu hyvin suomalaisiin hiihtokeskuksiin, tunturivaellusreiteille ja vapaalaskukohteisiin.
Ota yhteyttä skimo-valiokuntaan: skimo@climbing.fi